מעצרו החשאי של מנהל הגן הבוטני: סטיבן פולדר מספר על האסיר הפוליטי עומר סעיד

by

סטיבן פולדר פגש את ד"ר עומר סעיד לפני חמש עשרה שנה. מאז הוא שותף עם סעיד במגוון מסגרות, עסקיות וקהילתיות, למען מחקר הרפואה העממית באזור והנחלתה לדור הבא, בקרב יהודים וערבים כאחד. בסוף אפריל גילה ד"ר פולדר לתדהמתו שסעיד נעצר בחשאי בידי השב"כ. גם לו לא ממש ברור למה. מביתו ביישוב כליל שבגליל המערבי, הוא הסכים לענות למספר שאלות של "ארץ האמורי".

איך גילית את דבר מעצרו?

עומר סעיד

"חמישה ימים אחרי המעצר טלפנתי לבית של עומר, כדי לדבר כדרכנו על צמחי מרפא, ואשתו אמרה לי שהוא במעצר. היא לא ידעה דבר על הסיבות למעצר, מלבד מה שכולנו יודעים – חשדות לריגול למען חיזבאללה".

באילו נסיבות הכרת את עומר סעיד?

"לפני חמש עשרה שנה עבדתי כיועץ ל'אגודת הגליל', הארגון הבלתיממשלתי הגדול ביותר במגזר הערבי לענייני בריאות ואקולוגיה. באותה תקופה פגשתי את עומר, בוגר הטכניון, והתרשמתי מהתשוקה הלוהטת שלו בכל הנוגע לרפואה בכלל, ולרפואה ערבית מסורתית בפרט, כולל כמובן היהודים שתרמו לה. הקמנו ביחד פרויקט קהילתי לתמיכה ברפואה המסורתית, מתוך מחשבה שהתחום יכול לשמש מקור פרנסה לחקלאים ערבים ומוקד חינוכי לילדי האזור. מאז הייתי איתו בקשר אינטנסיבי – שיחת טלפון מדי כמה ימים, ביקורים הדדיים. הכרתי היטב את ילדיו ומשפחתו".

ד"ר פולדר, המייסד של עמותת "תובנה" ומורה מוכר למדיטציית ויפאסאנה, מספר שסעיד הוא איש מיוחד מאוד, "בעל לב רחב”, כלשונו. הוא נהג להנחות וללמד סטודנטים, יהודים כערבים, ללא שכר – בתחום צמחי המרפא בפרט ועל תרבות תור הזהב הערבי בכלל.

בסביבות שנת 2000, לפי כתבה שהתפרסמה אז ב"גלובס", היית שותף לחברה שהקים ד"ר סעיד. מדוע פרשת מהחברה?

"החברה, 'עתרקס' שמה, הוקמה במסגרת החממה הטכנולוגית “ניות”, בחסות משרד המדע, בשותפות עם אנשי עסקים מהמגזר היהודי. שימשתי יועץ בחברה הזו, אולם היא נסגרה מסיבות פיננסיות. מאוחר יותר עומר ואחרים הקימו חברה חדשה בשם 'אלאנתאקי', המפתחת מוצרים בריאותיים מצמחי מרפא. גם לחברה החדשה אני מייעץ לעתים, אבל ללא שכר".

באילו תחומים נוספים סעיד פעל בשנים האחרונות?

"במסגרת "אגודת הגליל", עומר הקים וניהל גן בוטני בכפר כנא, עם 120 זנים של צמחי מרפא – הגן המגוון ביותר במזרח התיכון. הוא משתמש בזה למחקר – לבחינת שיטות שונות לגידול צמחי מרפא אבל רוב הפעילות היא חינוכית. מדי שנה מגיעים לגן כעשרת אלפים ילדים. הם שומעים הרצאות ואף עושים ניסויים במעבדה קטנה שנבנתה שם. עומר מזמין ילדים מבתי ספר בכל האזור. רובם ערבים אבל יש גם לא מעט יהודים".

הכרת גורמים או אנשים בחו"ל שסעיד עמד איתם בקשר?

"הוא נוסע לירדן הרבה. שם הוא רוכש צמחי מרפא גם ממדינות אחרות, למשל סוריה או מצרים, שהוא לא יכול לרכוש מכאן. כמובן שהוא נמצא גם הרבה באירופה, שם הוא מנהל משא ומתן עם מפיצים ושותפים פוטנציאליים. לא הייתי איתו מעולם בירדן, ואיני מכיר שם אנשים, אבל אני יכול לספר שהייתי איתו, לפני חמששש שנים, בכנס של צמחי מרפא במצרים, ביוזמת החברה המצרית לפרמקולוגיה. היו שם מומחים רבים, וכולם רחשו לו כבוד. הוא הדמות המחקרית המובילה, אולי בעולם כולו, בכל הנוגע לצמחים הקשורים לרפואה ערבית".

באיזו פעילות פוליטית סעיד היה מעורב?

"ידוע לי שכסטודנט בטכניון הוא היה מאוד פוליטי ובעבר היה גם סגן ראש המועצה של כפר כנא. הוא לא דיבר על הפעילות שלו בשנות השמונים, אז הוא ישב במעצר תקופה ארוכה. דיברתי איתו רבות על פוליטיקה, אבל פעילותו התמקדה בעיקר בכתיבת מאמרים, לא בהשתתפות בהפגנות וכדומה. הוא אדם מאוד עדין, לא איש ריב. דיברנו רבות על הצורך בדוקיום".

ב-2007 הוא זומן לחקירה בידי השב"כ וכבר אז נטען שהוא קשור לגורמים בחיזבאללה. האם הוא דיבר איתך על כך? האם ידוע לך על פעמים נוספות שבהן הוא נחקר?

"אני לא ידעתי שהוא נחקר ב-2007, אבל אני יודע שהוא עמד לתחקורים ארוכים בכל פעם שהוא יצא את גבולות הארץ. כל פעם שהוא יצא מהארץ בנתב"ג השם שלו הופיע באיזו רשימה והיו שואלים אותו שאלות רבות. גם במצרים הוא נחקר בידי המשטרה המצרית. לי הוא אמר שהוא מופיע ברשימות, כנראה בגלל פעילותו בעבר, והוא אינו מצליח לצאת מהן, למרות שהוא שב ומבקש".

סטיבן פולדר

לד"ר פולדר חשוב להדגיש כמה סעיד הוא אדם ידידותי וחם, עם יהודים וערבים, חף מגזענות. "הוא רוצה תמיד ריפוי”, אומר פולדר, "כל חייו היו חיים של ריפוי, של אקולוגיה. אני מכיר אותו באופן יומיומי, כמו אח”. את הדיבור על סוגיות פוליטיות הוא היה מתבל לא אחת בהומור. כך למשל, נהג לקבול בחיוך מר על כך שאת השטח העצום שהופקע מכפר כנא, יישוב המונה כמעט עשרים אלף תושבים, העניקו לקיבוץ הזעיר בית רימון החולש על הכפר.

"יש לו, והיו לנו, קשרים עם ארגון אקולוגי ברשות הפלסטינית, בשכם, שהפעיל כמה גנים אקולוגיים. לפני האינתיפאדה עשינו ביחד פרוייקטים, כולל מחקר באוניברסיטת אנג'אח. גם אני הייתי שם הרבה ואף לימדתי סטודנטים. פגשנו חקלאים, אקדמאים, אנשי חינוך ואקדמיה ותכננו לבנות שם גן בוטני”.

מה אתה יודע על התוכניות העתידיות של סעיד?

"עומר כתב בשנים האחרונות ספר אקדמי רחבהיקף, באנגלית, על הרפואה הערבית, שזה תחום הדומה מבחינת היקפו לרפואה הודית או רפואה סינית. הוא סיים לכתוב את הספר ואף חתם על חוזה להוצאתו לאור. הספר נסמך על מחקר אתנופרמקולוגי רב שנים, המחקר האיכותי והסמכותי ביותר בכל הנוגע לרפואה עממית באזור. הוא כבר פירסם על כך מספר מאמרים בכתביעת אקדמיים שונים".

בסיום הראיון אמר ד"ר פולדר, שעלה לארץ לפני שלושים שנה, כי המעצר של עומר מזכיר לו את העידן המקארתיסטי. "זה מאוד עצוב. אני מקווה שיבינו שזו טעות וישחררו אותו מיד".

תגים: , , , , , , ,

15 תגובות to “מעצרו החשאי של מנהל הגן הבוטני: סטיבן פולדר מספר על האסיר הפוליטי עומר סעיד”

  1. אסף אורון Says:

    תודה גל!

    הבלוגוספירה הישראלית ממשיכה להוביל את סיקור הסיפור הזה, ולחשוף את ערוות מערכת ה"ביטחון", המשפט והתקשורת הממוסדת.

  2. ברלינאי Says:

    האתר שבינתיים מספק הכי הרבה מידע (גם אם לא ממש בטוח אם כולו נכון ומדויק) הוא האתר תיקון עולם שבו גם מדווח על אותו "איש חיזבאללה" שעמו נפגשו סעיד ומח'ול.

    http://www.richardsilverstein.com/

    מסתבר שהארץ עבר על כמה דקות על הוראות הצנזורה ופירסם את השם של "איש החיזבאללה" לכמה דקות עד שמישהו התקשר למערכת. חסן ג'עג'ע, חבר באירגון סביבתי.

    וסתם בקשר לכלבים היוונים, היום יש כתבה מאוד רצינית וארוכה על העניין בטלפוליס, בגרמנית כמובן

    http://www.heise.de/tp/r4/artikel/32/32622/1.html

    מסתבר שקאנלוס מת כבר לפני שנתיים וזכה לקבורת כבוד באוניברסיטה, לכלב הנוכחי קוראים לוקניקוס ויש לו גם קבוצת זיקה של כלבי רחוב מהשכונה האלטנרטיבית באתונה.

  3. המיץ המר הזב מן האמת (לתשומת לב קוראינו בשב"כ) « Talila Says:

    […] כותב "ברלינאי" בתגובה לפוסט הזה, שבהארץ פורסם במשך כמה דקות, הבהב ונעלם, שמו של אותו […]

  4. נבו Says:

    "…שותף עם סעיד במגוון מסגרות…למען מחקר הרפואה…התרשמתי מהתשוקה הלוהטת שלו בכל הנוגע לרפואה…איש מיוחד מאוד, בעל לב רחב…לא הייתי איתו מעולם בירדן, ואיני מכיר שם אנשים…לא ידעתי שהוא נחקר ב-2007…אני יודע שהוא עמד לתחקורים ארוכים בכל פעם שהוא יצא את גבולות הארץ… כל פעם שהוא יצא מהארץ בנתב"ג השם שלו הופיע באיזו רשימה…פירסם מאמרים רבים…רפואה…" –
    מעצרו, ייתכן (כנראה), איום ומיותר – אך אין בכתוב ולו נימוק ענייני אחד לכך.

    • גל כץ Says:

      אני מסכים שאין ולו נימוק ענייני אחד לכך שהמעצר איום ומיותר. לא ניתן לספק נימוקים בטרם אנו יודעים במה מאשימים את עומר סעיד. ואת זה, הודות לשב"כ, אנו לא יודעים. השב"כ מתעקש לא להיכנס לדיון על הפעולות שלו, הוא מעדיף להישאר בחשכת המרתפים. לכן בינתיים אפשר רק לטפח שיח מקביל, אזרחי, המביט במעשיהם של אזרחים לאור יום.
      חוץ מזה, אני לא רואה שוב סיבה לסייג את הטענה שהמעצר איום ומיותר ב"ייתכן" או "כנראה". חובת ההוכחה היא על השב"כ. עד אז, לאור ההיכרות עם דמותו של סעיד (כפי שהיא עולה מהעדות של פולדר), אז צריך להגיד בקול רם שהמעצר איום ומיותר, ללא סייגים.

  5. נבו Says:

    אנו אכן לא יודעים, אך כיוון שלא אנו האחראים לביצוע המעצר – לגיטימי.
    חובת ההוכחה מוטלת על השב"כ, אך לא בפנינו כי אם בפני בית המשפט.
    אני, אגב, לא מרגיש כל צורך להודות לשב"כ.

    הכתבה קשה לקריאה. אילו היה מדובר, למשל, במחבל שנתפס בדרכו לפיגוע התאבדות, שניות לפני שלחץ על מתג ההפעלה של המטען שנשא, אולי אף הייתי נושם לרווחה. אך מדובר באדם מוכר, משכיל, פעיל, חף מגזענות, התורם לקהילת הרפואה.

    מתסכל שבישראל 2010 אדם כזה מוחזק במעצר, אך כיוון ששנינו מסכימים שאין כאן ולו נימוק ענייני אחד לעצם המעצר – כדאי למקד את הדיון.

    "לא ניתן לספק נימוקים בטרם אנו יודעים במה מאשימים את עומר סעיד" – אני מציע לנסות לגשת למידע, אם סעיף האישום עצמו (ברור לי שהפרוטוקול חסוי) לא גלוי לעיני כל, הרי לנו נושא.
    בשמחה, אגב, אקרא על פועלו של האיש, על ארגונים אקולוגיים ברשות ועוד – אך כותרת הכתבה היא מעצרו, ואם היא מבקרת אותו – ראוי להסביר.

    • avivsky Says:

      הראיון צמרר את עורי ונראה לי מאוד רלבנטי כביקורת על המעצר משום שהוא הופך את עומר סעיד לאדם. למי שבשבילו עומר סעיד אינו אלא ערבי חסר פנים מתגלה כאן שמדובר באיש שיש אוהבים ואהובים. איש בעל חזון, ידע וחיים עשירים. כך גם מתברר המחיר שאנחנו משלמים על מעצרים כאלו, מחיר של הריסת חיים.

  6. ליאור Says:

    תודה על הכתבה מאירת העיניים

  7. נבו Says:

    הכתבה קשה מאוד מכיוון שהיא משקפת מציאות איומה, אך לא בכך היא עוסקת אלא בסיפור המעצר. הכותב "מסכים שאין ולו נימוק ענייני אחד לכך שהמעצר איום ומיותר" – מה הופך אותו בעינייך לרלוונטי?

  8. מיכל רש Says:

    אסור לנו לקבל בשום אופן כנכון לעצור אדם ערבי כיהודי ללא נתינת דין על המעשה שבגינו נעצר.רבים הם המעצרים הלא מוצדקים שמלבד לקיחת החופש נילקחת מהאדם גם זכותו להתגונן בעזרת עו"ד .האיום על החופש תחת לחצים לא אנושיים ,עליהם ולא פעם על משפחתם גורמת לאנשים רבים להודות במה שלא עשו,,
    מצמרר ומעציב שהמערכת משתמשת בכלי ענישה כבד כל כך מבלי להוכיח,וגם מרשה לעצמה לעשות זאת ללא הקבלת זמן.

  9. התנשמת Says:

    שיחה עכשוית עם אחת ממשפחות העצורים הבהירה לי שאמיר מחול עדיין לא זכה לפגוש את עורכי דינו כלל (11 ימים מאז 6 במאי לפנות בוקר ועד 16 במאי בלילה). עורכי הדין מתכננים מחר לעמוד עם המפגינים מחוץ לבית המשפט בפתח תקווה, כדי לא לתת להצגה של המשפט להימשך כי למעשה אמיר איננו זוכה לייצוג כלל. סעיד לא פגש עו"ד למשך 17 הימים הראשונים למעצרו.

    ביום ה' האחרון ראיין ירון דקל את היועץ המשפטי של השב"כ לשעבר. בתוכניתו הכל דיבורים. לשאלת דקל כמה ימים אפשר למנוע מעציר לראות עורך דין ענה היועץ "אינני זוכר, החומר לא לפני אבל מדובר בימים בודדים" דקל לא הקשה עליו בשאלות נוספות, קיבל את דבריו כפי שהם והודה לו. שוו בנפשכם אם עורכי הדין של מחול וסעיד היו עונים תשובה מעורפלת מעין זו איך היה מגיב לכך העיתונאי.

  10. יוסף כהן Says:

    לא ברור על מה הוויכוח כאן.
    חובת הוכחת הראיות המינימליות להארכת מעצר היא על המדינה וגופי החקירה שלה, באישור בית משפט. נטל השכנוע שיש לאסור את פרטי עילת המעצר אף הוא על המדינה, באישור כנ"ל. ככלל, במקרים רבים אצבעם של השופטים קלה הן כשמדובר בהארכת מעצר והן כשמדובר באיסורי פרסום. ככלל, כשמדובר בעניינים "בטחוניים", ובייחוד כשהעצורים הם פלסטינים, תושבי השטחים או אזרחי ישראל, השופטים נוטים לקבל את בקשות מערכת הביטחון, באמצעות המדינה.
    לא זו בלבד, אלא שצרכן התקשורת הממוצע, זה שבטוח שמערכת המשפט והפרקליטות רדפה את חיים רמון ורודפת את ביבי/ אולמרט (תלוי איזה טבלואיד הוא קורא) מאבד את ביקורתיותו כשמדובר בביטחון/ ערבים.
    על רקע זה, בהחלט יש מקום להציג את האדם שמאחורי הסורגים, גם אם איננו יודעים מדוע הוא שם ואם ההר יוליד עכבר, כמיטב המסורת.
    והערה לתנשמת – יועמ"ש השב"כ לשעבר הוא לשעבר, ומאז השתנו כמה דברים בנוגע לאיסורי פגישות עו"ד עם עצירים. לגיטימי שהוא לא יתמצא. ירון דקל, לעומת זאת, אמור היה לעשות שיעורי בית. או למצוא מרואיין שיש לו תשובות.

  11. התנשמת Says:

    ליוסף כהן – תודה על ההתייחסות. כבר שנים רבות שכאשר מדובר ב"סיבות בטחוניות" אפשר לעצור אנשים בתוך ישראל ולמנוע מהם מפגש עם עורך דין למשך 21 ימים. השערתי היא שהיועץ לשעבר דווקא כן יודע את זה אולם העדיף לא לדייק כי בשביל מה, המראיין ממילא לא אתגר אותו בעניין.

    בכלל, מרבית המדיה הישראלית איננה מצליחה לעקוב על החדשות כאשר נושא הסיפור הוא ערבי. עיתון "הארץ" למשל מכנה כבר שבועיים את אמיר מחול "הסופר" כאשר אמיר איננו סופר כי אם מנהל עמותה, והעיתון מן הסתם מבלבל אותו עם הסופר עלא חליחל (שניסו למנוע את נסיעתו ללבנון לקבלת פרס ספרותי בחודש שעבר).

    באחת ממהדורות החדשות בטלוויזיה לפני כשבועיים ראיתי בהשתאות איך החליפו בין אמיר מחול, עיסאם מחול, עלא חליחל ועומר סעיד כ 12 פעמים באותו דיווח. התמונות, הכותרות, התארים ועלילת הסיפור התחלפו אלה באלה עד שהמגישה עצמה נראתה אבודה לגמרי.

    מה המשותף לד"ר לבוטניקה, ח"כ לשעבר, מנהל עמותה וסופר? כולם ערבים שהמדיה הישראלית איננה מסוגלת לדייק כשהיא מדווחת עליהם. אז ירון דקל הוא רק עוד דוגמא קטנטנה לזלזול הזה.

    חוץ מזה אינני משתתפת בויכוח, רק מביעה השתאות. התנשמת ערה בלילה ויש לה זמן להשתאות.

  12. אלי Says:

    היום הוא הזמן להזכיר את הפוסט החשוב הזה
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3953404,00.html

    • רתם Says:

      תודה שהעלת את זה וזה באמת הזמן. האם ייתכן שהארץ באינטרנט לא פרסם את דבר שחרורו של האיש?
      חיפשתי היום שני אזכורים במהדורה האינטרנטית של הארץ: את ההריסות בפעם החמישית באל-עראקיב, מהבוקר, ואת שחרורו המוקדם, בניכוי שליש על התנהגות טובה של ד"ר סעיד, ולא מצאתי. מישהו ראה? שמע?

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s


%d בלוגרים אהבו את זה: