נתזים (β): אם אתה לא מנוצל, כנראה שאתה פרזיט

by

איורים: אתנסיוס קירשר (1601-1680)

יואב פלד ואורית הרמן מסבירים בהרחבה לשמאל העולמי ב-New Left Review את הפאזה הפוסט-פוסט-ציונית של האינטליגנציה הישראלית העכשווית (או במלים אחרות: בכירי גילמן וקפה נח), תוך התייחסות לשלושה ספרים שיצאו כאן לאחרונה:  "משטר זה שאינו אחד" של אריאלה אזולאי ועדי אופיר, "תשוקת החלוצים" של בועז נוימן ו"במלכודת הקו הירוק" של יהודה שנהב.
לטענת המחברים, המשותף לשלוש היצירות הוא ההבנה של קריסת קונספציית שתי המדינות. בין השאר, הם מבקרים את הערפול, לשיטתם, בפרוגרמה הפוליטית של שנהב בדבר דמוקרטיה הסדרית במבנה של קנטונים; את היעדר התוכן בפרוגרמה של אופיר ואזולאי; ואת הרהביליטציה של השפה הציונית שגלומה בספרו של נוימן. כל מי שמחויב לערכי הנאורות צריך לטענתם לתמוך בפתרון פשוט: מדינה דמוקרטית לא-אתנית ובעיקר חילונית בין הים לירדן.

ריאיון מעניין ב-New Left Project עם התיאורטיקן הסוציאליסט ליאו פאניץ',על הדרכים שבהם השמאל העולמי יכול לצאת מהמשבר בו הוא מצוי. פאניץ מזכיר שגם במאה ה-19, עברו כ-40 עד 50 שנה בין כשלון השמאל במהפכות 1848 לעלייתו המחודשת בסוף המאה. לכן לא צריך לאבד תקווה. בנוסף הוא טוען שפוליטיקת הזהויות "גמרה את הסוס", לאחר שהשיגה הישגים אבל גם  גרמה להטמעה של נשים ושחורים בשיטה הקפיטליסטית

מפלגת הירוקים, שהיתה בעבר המפלגה הרדיקלית ביותר בגרמניה, הלכה והתמתנה במשך השנים. אחרי שניצחה בבאדן-וירטמברג, יש לה עכשיו סיכוי ממשי לנצח בבחירות הפדרליות הבאות. עיתונות השמאל בגרמניה דנה בהרחבה בסיטואציה: האם השמאל יכול לתת בירוקים אמון? האם הם מוטרדים ממצבן של הקבוצות החלשות בחברה, או רק מהיערות והמורשת האדריכלית של שטוטגרט? ודי צייט מציג את ההיסטוריה של המפלגה מאז שהכניסה לבונדסטאג היפים רדיקלים עם זקנים

בית המשפט בצרפת פסק שמשתתפי תוכניות ריאליטי ראויים לשכר מינימום על שעת עבודה כמשתתפים בתוכנית. עו"ד שניצח בתביעה מסתער עכשיו על תוכניות "האח הגדול", שבהן עובדים המתמודדים 24 שעות ביממה, וטוען: מדובר בעבדות

פרויקט נחמד של FP על פרוזה של דיקטטורים: הסיפורים הקצרים של מועמר קדאפי, האלגוריות הפורנוגרפיות של סדאם חוסיין ושל סטאלין וביקורות הקולנוע של קים ז'ונג איל (שכתב לא פחות מ-1,500 ספרים)

אז איך בעצם נראו חיי המין של המעמד הבינוני והנמוך בעשורים שלפני המהפכה המינית? ספר חדש ומעניין מנסה להציג לא את המין שדוכא, אלא את המין שהיה

הדיון הציבורי על שאלת מהגרי העבודה מתעלם לרוב מהצד הדתי שיש לשהות בישראל מבחינת המהגרים עצמם. מאמר בכתב העת Feminist Review עוסק באופן שבו עובדות סיעוד פיליפיניות בישראל מקנות לשהות ולעבודה שלהן פה משמעות רוחנית נוצרית (תודה לעידו)

הפגנה של עובדות תעשיית המין בברלין מול ה-Schaubühne, שהדיר אותן מדיון על זנות

תרבות המנגה מגיעה לשיאים חדשים של פופולאריות בקרב צעירי גרמניה

המדריך לסקס בטיולי תגלית מספק כמה המלצות לצעירים האמריקאים שהחליטו להיות פעילים מינית בזמן שהם מגשימים את זיקתם לפרויקט הציוני. בין שאר ההמלצות: לא לקנות קונדומים ב-makolet; להיזהר מחיילים שרק רוצים את הדרכון שלך כדי לעבוד בלוס אנג'לס; ובעיקר – לא להזדיין עם מורי דרך ועם נהגי אוטובוס (תודה לחגי)

הפמיניזם נהנה מפריחה חסרת תקדים בפולין

גם הימין וגם השמאל משלבים בימים אלה בין אנטישמיות לפילושמיות ומתאמצים להבחין בין "יהודים טובים" ל"יהודים רעים". היהודים צריכים להתנגד, טוען הסוציולוג קית קאהן-האריס

אנטון היסן: שחקן הכדורגל המקצועי הראשון בהיסטוריה שיצא מהארון

נרציסיסטים – לא מה שחשבתם

ספר חדש על להט"בים בשמאל האמריקאי של שנות ה-60

וביוגרפיה חדשה של מלקולם X

חזית הריאקציה

ועוד סוג של מדינה אחת: בעוד הגזענות והסגרגציה מגיעות לשיאים חדשים בימין, בחוגי ימין מסוימים צומחת תנועה אידיאולוגית חדשה ומסקרנת, התובעת להשתחרר מהיגיון ההפרדה ולהטמיע את הפלסטינים בעם היהודי. בדומה לשלמה זנד ואחרים, טוענים חברי הקבוצה שהפלסטינים הם יהודים שהתאסלמו, ומביאים עדויות ל"ערבים שמניחים תפילין שמוחבאים בגרביים". לטענתם, "הגיעה זמנה של התנועה הציונית להשלים את יעודה ולפעול לביצוע השיבה האמיתית – זו של הפלשתינאים לעמם המקורי, תוך צירופם ללאום הישראלי ללא כפייה בענייני דת, כמקובל בהלכה היהודית הרלבנטית לארץ ישראל". אחד מדובריה הרהוטים של הקבוצה הוא המוסיקאי דודו אלהרר – אדם מעניין כשלעצמו. לאתר שלהם קוראים "התחברות"

במגזין "פטריוט ישראלי" לא שונאים רק ערבים ופליטים, אלא גם יפאנים – ודווקא בזמן אסונם. בניסיון להסביר ולהצדיק את רעידת האדמה, מסביר המגזין שהיפאנים הם מניאקים

ד"ר לאשה דארקמון על הקונספירציה היהודית באמנות המודרנית. וזאת, בלשון המעטה

לפני כמה שבועות נמצאה ליד ההתנחלות רבבה גופתו של הרב משה טלבי, רב צבאי בדרגת רס"ן מחיספין בגולן. המשטרה הודיעה שמדובר בהתאבדות. הקול היהודי טוען: "טלבי  לא ראוי לפגיעה הזו בשמו הטוב." אז מי הרוצח?

אמריקן ספקטייטור מוכיח, באופן די משכנע, שיותר עשירים מצביעים לדמוקרטים מאשר לרפובליקנים

מגזין האינטרנט "ההומו השמרן" מתוסכל שוב מהמפלגה הרפובליקנית, מושא תשוקתו. זאת, בעקבות מנהיג סטודנטיאלי מבטיח של ה-GOP שכינה את יריביו nerds and fags והזהיר אותם שהם יצטרכו להתאושש מכאב בתחת. חוץ מזה קורא המגזין להומואים צעירים לא להיות הומואים ו"להשיב מלחמה" כשהומופובים מציקים להם

אחרי שהימין המילטון-פרידמני פיתח את רעיון הוואוצ'ר כמודל תקציבי למערכת החינוך, הטלגרף מביא הצעה לטיפול בבעיית ההשמנה הקיצונית באמריקה על בסיס עקרונות השוק החופשי: ואוצ'רים לשמנים

תגים: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

54 תגובות to “נתזים (β): אם אתה לא מנוצל, כנראה שאתה פרזיט”

  1. שחרור יונים Says:

    אם הגזענות והסגרציה הגיעו בימין לשיאים חדשים איך יכול להיות שהימין (דודו אלהרר לא מצביע מר"ץ טיפוסי) חושב להכיל בתוכו אוכלוסיה פלסטינאית ? אפשר לספר על הרעיון בלי לצבוע את הימין בהכללה מכוערת.

    יכול להיות שרמת השנאה בימין כלפי הערבים נובעת מהשפעה המזיקה של המעשים והתרבות שלהם ולא ממוקדת גזע. ואולי השמאל שלנו בכלל יותר גזעני ? זה מה שאני טוען.

    המחקר שנעשה לא יכול להתקבל בממסד האקדמי בגלל אלף סיבות אבל זה לא מבטל או מוריד מערכו. מי שחושב שאין משפחות יהודיות שאוסלמו בכוח, כפיה ונסיבות מלחיצות אחרות לא מבין את טיבו של השלטון הערבי שהיה כאן מן זמאן.

  2. אלי א. Says:

    תומכי המדינה החילונית הדמוקרטית הנאורים מוזמנים לפתוח באסטה להנחת תפילין דמוקרטיים-חילוניים-נאורים ברחוב בן יהודה בירושלים. ייתכן שזה לא יהיה להיט גדול בהתחלה אבל תמיד כדאי לנסות.
    תחי אדוניתינו מורתינו ורבניתינו המדינה החילונית הדמוקרטית לעולם ועד!

    • וסאם Says:

      אכן. מעברת לפרוייקט המיסיוני הכוללני שהציע אלי, קיימת תמיד האופציה הפשוטה – לטרנספר מכאן את כל הדתיים. זה גם יוריד בצורה דרסטית את מחירי הדירות.

    • יובל Says:

      אבל רק תפילין של ערבים שהוחבאו בגרביים!

  3. דודי Says:

    לגבי הריאקציה (הכי מעניין): התיאוריה על מוצאם היהודי של הפלסטינים אינה חדשה. זו מן הסתם שאלה של מידה – הרי ידוע שהיו בין יהודי הארץ שהתאסלמו עם השנים, וברור שלפחות מקצת הפלסטינים הם צאצאיהם.

    יצחק בן צבי, הנשיא השני, שהיה גם היסטוריון, דגל בתאוריה שמוצאם של רוב הערבים הכפריים תושבי הארץ בצאצאי יהודים שהתאסלמו, ושבמקרים רבים המרת הדת נעשתה רק בדורות האחרונים (בעיקר בלחץ המיסוי). אם אני זוכר נכון, הוא טען שהבדואים הם ברובם צאצאי הכובשים הערבים, יושבי הערים הם צאצאים לאוכלוסייה נוצרית, ואילו הפלאחים (רוב האוכלוסייה ב-1900) הם בעיקר צאצאי יהודים.

    יש ספר מעניין שמתעד מסע שערך ביישובים ערבים בארץ בסביבות 1900, בין היתר בחיפוש אחר שרידי קהילות יהודיות, נוסח משפחת זינאתי מפקיעין, ואת שרידי-שרידיהן – כלומר קהילות שהיו מוסלמיות, אך שימרו עדיין מנהגים מסוימים המרמזים על מוצא יהודי, כמו הדלקת נרות בערב שבת. כבר אז המוצא היהודי של סבא או סבתא לא נחשב כבוד גדול עבור המוסלמים.

    לבן-גוריון הייתה פנטזיה על התגיירות המונית של הבדואים בנגב.

    מעבר לעניין התיאורטי, נראה שמאמץ ממשי לגייר מוסלמים, בתואנה שהם יהודים במקור, הוא אמצעי בטוח לתבערה שלא ראינו כמותה.

  4. עידו לם Says:

    השמאל הרדיקלי זה אוסף של שוטים לא אינטיליגנציה ולא בטיח.

  5. Tamar Says:

    כשהייתי באוניברסיטה די אהבתי את פלד, המרצה השנוא. הוא שנוא כי הוא לא נחמד, כי הוא נותן ציונים נמוכים וכמובן גם בשל הדעות הפוליטיות המאוד נחרצות שלו, שמשאירות מקום רק לשחור ולבן, מה שכמובן בכלל לא קיים במדעי החברה. אני קיבלתי אצלו ציונים גבוהים גם כשהעזתי להתווכח (ואני פחדנית, בטח מול פלד), כי פלד אוהב מעל לכל, דווקאיזם; חשיבה ביקורתית והכי-הכי הוא אוהב את עצמו, ולעיתים גם בצדק.

    לפעמים לא ברור באיזה ספירה חי אדם כמו פלד – בעיקר אדם כמו פלד שמקבל את משכורתו כ"פרופסור למדעי המדינה" (ועוד מעט למשפטים?). מדינה חילונית על-לאומית? יצאת רגע החוצה לחום הלא-ממוזג מחוץ לבניין גילמן וראית את נשות הטאליבאן בירושלים? את ההוא שרצח את ג'וליאנו מר כי מר חילוני-פוסט-לאומי שלימד תיאטרון?

    אני כבר מזמן הגעתי למסקנה של בן-אהרון, שצריך להחליף את העם, ולמען האמת, את שניהם.

    • האמורי Says:

      תמר, לא פגשתי מעולם את פלד אבל קודם כל ההתקפה האישית עליו נראית לי מיותרת. בכל מקרה, "להחליף את העם" (ועוד יותר את שניהם) זה בטח לא המסקנה הסוציולוגית הכי אינטליגנטית.
      דבר שני – וזה נכון גם לגבי התגובה של אלי – יש לציין שמדינה חילונית זה לא אומר מדינה שבה כולם חילונים. הודו למשל היא מדינה חילונית למרות שכמעט כל האוכלוסייה היא דתית.

  6. דודו Says:

    אם כבר ממליצים על מאמר של לאשה דארקמון, למה לא ללכת ישר למקור ולהמליץ על הפרוטוקולים של זקני ציון ?

    • עומר Says:

      כן, גם אני תמהתי על הבחירה במאמר (שלא לדבר על המקום בו הוא התפרסם). זה שישראל שמיר מקורב לאסאנג' הופך אותו ליקיר הבלוג, חלילה?

      • האמורי Says:

        אני לא יודע הרבה על הדמות. תפשתי את המאמר כטקסט סאטירי פחות או יותר, אבל אשמח אם תרחיבו

      • דודי Says:

        אין סיבה לחשוב שהוא סאטירי.

      • עומר Says:

        על ישראל שמיר אפשר לקרוא בקצרה כאן:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Shamir
        דמות מאד מוזרה, שלא ברור אם היא אמת או בדיון, אבל היא בהחלט אנטישמית…

        גם אני חשבתי באיזשהו שלב שזה סאטירי, אבל לאור האכסניה ( white identity, white interests, and the culture of the West) לא נראה לי…

      • האמורי Says:

        תודה על הערתכם. זה הועבר ל"חזית הריאקציה", בו אנחנו נוהגים להפנות למקורות גזעניים וכו'

      • נועם א"ס Says:

        אכן היה מבלבל בהתחלה, אבל מה שהבהיר את כוונותיו האותנטיות של הטקסט היה דווקא ניסוחי השנאה לאמנות מודרנית/פוסט – עם אותה טרמינולוגיה היטלראית לגבי "אמנות מנוונת" וכו' (ואני מניח שגם אותו קישור ליהודים וכו').
        דווקא נהניתי מהטקסט – לא ידעתי שמקס ארנסט יהודי (אולי הצייר האהוב עלי במאה העשרים).

  7. יואב Says:

    אחרי ששמעתי משהו על זה שהאנרכיסטים העיפו את האנרכו-קפיטליסטים מקבוצת הפייסבוק שלהם (אגב טוהר המחנה), הסתובבתי קצת בקבוצות של אנרכיסטים. ואז הגעתי לסבתא המהפכנית הזו מחזית הריאקציה שבצפת, שאני מקווה שיום אחד תכתוב טור אורח לארץ האמורי.
    הנה היא מרחיבה על הפלסטינים היהודים, או כמו שהיא קוראת להם "היהודים הכבושים":

    • האמורי Says:

      ג'יזס! זה ממש מלא בתכנים. תודה

      • האמורי Says:

        די זה מדהים! זה קומבינציה בין מרקס, שלמה זנד והפרוטוקולים של זקני ציון

      • יואב Says:

        אני עשיתי מנוי לערוץ היו טיוב שלה, ומקווה שמתישהו יהיה לי הכוח לצפות בכל 300 ומשהו הסרטונים שם. כרגע אני צופה בוידאו שהבנתי שמקשר בין צפת לותיקן ולבונים החופשיים.

      • irity Says:

        פעם אמרה לי איזה פורשת CIA אמריקאית (יהודיה שריגלה ברוסיה), שישראל החליטה לקחת את הפרטיכלים של זקני ציון ופשוט לעבוד לפי מה שכתוב שם, בבחינת הבה נתחכמה להם. אהבתי את הרעיון, של לקחת מסמך עוין ולהגיד :"כבר כתבתם את זה עלינו, אז יאללה בוא נעשה מה שכתוב". אבל אני לא ראיתי אצל האשה החרדית הזו מצפת שום דבר דומה לזה. דעתה בקשר לישראל דומה מאד לדעת המיינסטרים החרדי. משום מה הדיסקינים לא מזמינים את החרדים לחקירות אידיאולוגיות על פגיעה בערכי ה"דמוקרטית ויהודית". יש יותר חופש ביטוי במגזר החרדי מאשר "בשמאל הרדיקלי", והנה אפילו נשים זוכות שם ליותר פתחון פה, ואלי אשד לא מפריע לה עם ציד "האנטיציונים" שלו באינטרנט.

        בקיצור, יש סיכוי לתחריר, והיא צודקת מאד בקשר לתאגידי המים. השבוע קיבלתי חשבונות מתאגיד מקומי בבעלות "קבוצת אריסון". לא יאומן מה שקורה. הם הולכים לשחוט את הציבור, ובלי רחמים. שיטת הגבייה היא כמו של הבנק, כן חייב לא חייב, אתה משלם או מעקלים לך את הטמפונים בתוך הכוס, וכמובן את אלה שבחוץ. מפחיד. שילמתי פעמיים אותו חשבון ולא צייצתי העיקר שאריסון לא תעוט עלי.

        מאות שקלים לרבעון ואני משפחה של שניים ובלי גינה ! (פעם מים היה גרושים).

      • יואב Says:

        גם שרי אריסון היא אישה וקראתי בכל מיני כלכליסטים שהיא מקדמת נשים.

        לחרדית הזו (אגב, מומלץ לראות את הסרטון "רצח טף של יהודים במדינת ישראל", שאני הופתעתי לגלות שלא מדבר על איתמר, ושבתגובות שם היא מספרת על בגאווה על צאצאי תערובת עם כושים השם ישמור) אין בעיות עם אלי אשדים למיניהם כי היא לא משתכשכת במי האפסים (אני צוחק, בערך) של רשימות, היא מפעילה חשבון ביו טיוב, ומי בכלל מקיים דיון שם בתגובות? לתשומת ליבך אירית.

      • irity Says:

        נו, אז למה אל האשה הנחמדה הזו לא שולחים את רונה ואת אלי אשד ? כניראה המדינה הממלכתית מתמקדת במה שאפשר.

        לגבי אריסון, בהחלט. אני לא חושבת שהיא זו שאישית אומרת לתאגידים שלה לעשוק אנשים ולגנוב מהם כסף. יכול להיות שהיא אפילו היתה מזועזעת לשמוע שהם גובים פעמיים אותו חשבון ומאיימים באלימות. השיטה היתה לפניה ותהיה אחריה.

    • Yossi Says:

      >>> אחרי ששמעתי משהו על זה שהאנרכיסטים העיפו את האנרכו-קפיטליסטים מקבוצת הפייסבוק שלהם…

      יואב, יש לך עוד מידע על האינסידנט? (אני רוצה להיפגע באופן אישי…)

      • יואב Says:

        אין לי מידע. מכר שמגדיר עצמו כליברטריאן כתב על כך בפייסבוק. הלכתי לעמוד "אנרכיזם" ולא ראיתי שם זכר לכך.

  8. יובל Says:

    היה כדורגלן אנגלי מוצלח שיצא מהארון בשנת 90 בערוב ימיו ככדורגלן מקצועי (למרות שלאחר יציאתו שיחק גם בניוקאסל ובליגה הסקוטית הראשונה) ושילם על כך מחיר כבד. שומו שמיים, הוא גם היה שחור.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Justin_Fashanu

  9. אורי דויד Says:

    אני משתדל שלא להגיב יותר מדי בנושאים פוליטיים משום שהנחות היסוד עליהן מבוססת התפיסה הפוליטית שלי נבדלות מהותית מהנחות היסוד של כותבי הבלוג. עם זאת אני רואה לנכון לתקן כאשר נכתבים דברים שגויים בתכלית.

    ראשית, הייתי ממליץ להיזהר עם ביטויים כגון "האינטליגנציה הישראלית העכשווית", אפילו אם הם מלווים בטון מבודח. איני יודע אם ייצוגה היחסי של האינטיליגנציה באוכלוסייה בשמאל, גבוה יותר מייצוגה היחסי במפלגות מרכז-ימין, ייתכן בהחלט שכן. אך לאור תוצאות הבחירות האחרונות ברור שרוב האינטילגנציה מיוצג במפלגות מרכז-ימין. ובשביל להסביר את זה לא צריך יותר מדי אינטיליגנציה. אלא אם כן, כמובן, מניחים אימוץ עמדות שמאל רדיקלי/קיצוני/פוסט-ציני כתנאי הכרחי ומספיק לאינטיליגציה. גם כאלו אנשים יצא לי להכיר.

    שנית, בעז נוימן אינו פוסט ציוני. קראתי את ספרו ושמעתי תרגיל בהיסטוריה מפיו. הוא לא נראה כמו פוסט ציוני, לא מגעגע כמו פוסט ציוני, ומזכיר כמעט כל שיעור שהוא לא פוסט ציוני.

    נ.ב. הרגתם אותי עם "המדריך לסקס בטיולי תגלית".

    • יוסף Says:

      אורי דויד: רק כדי לוודא שאני לא פוסט-אינטליגנטי: כוונתך היתה שאם (לשם המחשה) בקבוצה כלשהי יש עשרה אנשים בעלי איי קיו 50 ואחד בעל איי קיו 150, ייצוןגה היחסי של האינטליגנציה – 500 נקודות – גדול יותר מייצוגה אצל הפרט בעל 150 הנקודות? אם כך נדמה לי שהניסוח לא מוצלח. זהו ייצוג מוחלט, לא יחסי. אים באינטליגנציה התכוונת ל-intelligensia במובן הסוציולוגי, הרי שקשה להסיק מתוצאות הבחירות כשלעצמן את המסקנה שהסקת.
      ובעניין נוימן: מן המפורסמות היא שלא די בכך שאדם בכלל ומרצה בפרט יצהיר על כך שאינו פוסט-ציוני, או אף שהוא ציוני. עליו לעבור מבחנים מחמירים, כולל בדיקת סילבוס מעמיקה

      • יוסף Says:

        intelligentsia הכוונה

      • אורי דויד Says:

        יוסף,

        אולי הניסוח לא היה ברור. התנצלותי. התכוונתי שאם נניח במדינה מסויימת חיים חמישה מיליון בעלי זכות הצבעה, מתוכם נגדיר מיליון כאינטיליגנטים. ונניח שחצי מיליון מתוך החמישה מצביעים למפלגות שמאל, וארבעה וחצי מיליון מצביעים למפלגות מרכז ימין בשנה X. אזי שגם אם נניח שייצוגם היחסי של האינטיליגנטים בשמאל כפול מייצוגם היחסי באוכלוסיית המצביעים כולה, או אפילו משולש, עדיין ייצוגם המוחלט של האינטיליגנטים במפלגות מרכז ימין יהא גדול יותר מייצוגם המוחלט במפלגות המרכז. אלא אם מניחים כהנחת מוצא ש"אינטיליגנציה" אינה סך כל האנשים האינטילגנטים. אז כמובן החיים הרבה יותר פשוטים כי יש מעמד או הגדרה סוציולוגית, או כל מיני הגדרות אחרות שאם אומרים אותן יותר מדי פעמים עוד עלולים בסוף להאמין להן.

    • האמורי Says:

      אורי, בוא נתחיל בזה שלא תמליץ לי להיזהר משום דבר. אני כותב את זה ברוח טובה.
      דבר שני, בדיוק מה שאתה כותב בכזה כובד ראש מנוסח בסוגריים שמופיעים אחרי המלה "עכשווית". ברור שלהתייחס לשלושה אנשים שיושבים במרחק כמה עשרות מ' זה מזה בבניין גילמן באוניברסיטת תל אביב, או לכל היותר בבניין נפתלי (ועוד אשה שישבה באוניברסיטת בר אילן אבל זה כבר סיפור אחר) זה קצת מגוחך. אבל ככה פחות או יותר זה מוצג במאמר עצמו.
      ועוד דבר – אינטליגנציה במושגים היסטוריים זה לא הערכה אלא כינוי למעמד חברתי מסוים.
      ולגבי בועז נוימן – ראית איפשהו שטענתי שהוא פוסט ציוני? אם כי לדעתי הוא דווקא כן מגעגע כמו פוסט ציוני, אבל זה עניין אחר.
      בקיצור – אולי כדאי להתחיל מלקרוא טקסטים קצת יותר בתשומת לב לפני שמגיבים עליהם.

      • אורי דויד Says:

        יוסף ומערכת האמורי היקרים,

        לא ברור לי ממש מה זה אינטילגינסיה במובן הסוציולוגי. מבחינתי ישנה קורלציה ברורה בין מנת משכל ותארים אקדמאיים לבין אינטילגנציה. אני מתייחס למשמעות הזו של אינטיליגנציה.
        הניסיון לתאר את האינטיליגנציה כ"מעמד" נראה לי קצת אנכרוניסטי לאור זאת שאנחנו חיים בישראל בשנת 2011 ולא בפרוסיה של המאה הי"ח. למעשה טענות מהסוג הזה מוכיחות את הרלוונטיות של התגובה שלי, כמו גם הזלזול מצד המגיבים.
        את התגובה שלי כתבתי ברוח טובה ואף צירפתי לה התנצלות מקדימה. הסיבה שבגינה הגבתי היא שהשימוש במונחים כמו "אינטיליגנציה" פשוט מעליב את האינטילגנציה. הגבתי כי נפגעתי, פשוט מאוד. רציתי להביא את זה לתשומת ליבו של הכותב ונעניתי בזלזול ובתוקפנות. מה גם שלא נעלם מעיניי שנעניתי על ידי "האמורי" ולא על ידי אחד הכותבים, שזה סימן ההיכר של "אנחנו לא רוצים אותך פה". מכל מקום קחו בחשבון (גוף שני רבים) שכמו שלא נעים כשפונים אליך בגוף שני רבים, עוד פחות נעים בשעה שדוחקים אותך לעשות כן.

      • האמורי Says:

        התגובות ב"נתזים" נכתבות באופן מסורתי, או לא מסורתי, על ידי האמורי. זה לא משהו אישי נגדך
        בכל מקרה, אם אתה קורא את התגובה כתוקפנות, אין לי הרבה מה לעשות בעניין. אני מתנצל אם נפגעת מהעובדה שציטטתי את המושג אינטליגנציה שבו משתמש מחבר המאמר.

    • יוסף Says:

      לאורי דויד, שוב, ברוח טובה כמובן:
      http://www.merriam-webster.com/dictionary/intelligentsia

      • יוסף Says:

        ולצורך המחשה: הרב גינזבורג הוא אינטליגנציה, בהקשרו, הרב רונצקי לא

      • אורי דויד Says:

        האמורי,

        לא ראיתי כי התגובות ל"נתזים" נכתבות באופן מסורתי על ידי המערכת ולכן הגזמתי מעט בתגובה שלי. מכל מקום קשה לפתח דיון של "אני מול אתם". אולי יש מקום לשנות את המסורת כאשר מתפתח שרשור מעבר ל: "פוסט מצויין", "תודה רבה". בלי לפגוע כמובן בחשיבותם של שרשורי תגובות שכאלו.
        לגבי האינטיליגנציה אני קצת מבולבל. אני מודה שלא ייחסתי חשיבות למילה "עכשווית" שאכן מאירה את הפסקה באופן אחר, היתולי יותר. אך מצד אתה מעלה טענה שזו ההגדרה של כותב המאמר, ומצד שני עולה הטענה שצריך להבין את ההגדרה בהקשרה ההיסטורי (או הסוציולוגי, אליבא דיוסף).

        יוסף,

        תודה, זו הבחנה שאני לא ממש מסכים איתה אבל טוב להכיר. מעניין אגב ששתי הדוגמאות שהבאת הן של חוזרים בתשובה.

      • האמורי Says:

        סבבה.

      • יוסף Says:

        אכן שניהם חוזרים בתשובה. לא יודע אם יש כאן משהו פרוידיאני או סתם צירוף מקרים – גינזבורג אכן מתאים לי להגדרה (אם כי לא ממש מתאים לי בכמה מובנים אחרים), וברונצקי נתקלתי היום לצערי באיזה אייטם חדשותי.

    • רוזנברג Says:

      ההנחה שעמדה פוליטית נסמכת על "הנחות יסוד" שהן מחוץ לדיון או לדיון רציונלי היא הנחה רלטיביסטית. ככל שרלטיביזם בעת הזו הוא פוסט מודרני, וככל שפוסט מודרני הוא פוסט ציוני….
      לגופה – ההנחה הזו היא הרבה פעמים דרך להגיד "אני לא יכול להגן על עמדתי, אבל לא אכפת ולא בא לי". (כי עמנו אל?)
      ונכון – לפעמים זה רק דרך נימוסית לא לפתוח דיון אינסופי וטרול על כל דבר. ולפעמים שניהם.

      • אורי דויד Says:

        רוזנברג,

        האם התגובה הופנתה אליי? השתדל בבקשה לציין זאת כי דרכן הרעה של תגובות להתבלגן. לא המצאתי את ההנחה שעמדות פוליטיות נסמכות על הנחות יסוד. גם בבלוג זה תוכל למצוא טענה דומה בפוסט המאלף של גל: "אז למה אי אפשר להגר?"
        לדעתי צריך הרבה עוצמה בשביל לכתוב משפט בסגנון "אני מאמין במדינה דו-לאומית משום שאני אופטימי מטבעי". מניסיוני, אנשים שמסוגלים לכתוב או לומר משפט כזה הם אנשים שיכולים ועוד איך להגן על עמדתם, אכפת להם ובא להם.
        אני, כמו שניתן להבין,
        אינני אופטימי ולכן אינני מאמין במדינה דו-לאומית.

  10. איתי Says:

    הוא לא רק מדבר, הוא גם עושה! המנהיג היקר הוא גם המפיק של סרט גודזילה צפון קוריאני:

    הליהוק לסרט באדיבות צוללות של חיל הים שחטפו בימאי ושחקנים.

  11. אמיתי ס Says:

    פוסטוב.

  12. גדי Says:

    כדאי לזכור בנוגע להצעת הגיור בכוח, כבר היה תקדים.
    בימי שיאה של המלכה החשמונאית בתקופת בית שני, יוחנן הורקנוס כבש את אדום וגייר את תושביה. על פי הסברה המקובלת, הוא עשה זאת באלימות אך במקור המידע המוסמך והבכיר בעולם (וויקפדיה), כתוב שישנם מחקרים המערערים על כך וטוענים שהגיור היה בהסכמה.
    כך או אחרת, התוצאה הזכורה ביותר של הגיור הזה היה עלייתו של בית אנטיפטרוס ובמיוחד הורדוס לשלטון. אך היו עוד השלכות למהלך, והן כנראה החדירה המהירה של האוכלוסייה אדומית לתוך לשכבת ההנהגה השמרנית של הפרושים. ידוע לנו לדוג' על תלמיד חכם בכיר מבית שמאי בתקופת הבית שנקרא בבא בן בוטא שככול הנראה היה אדומי (כך על פי ישראל בן שלום – היסטוריון של התקופה). כמו כן יוספוס מדווח שרוב תומכיו של אלעזר בן יאיר א-אלו שביצעו את הטבח ב67 במנהיג המתון חנן בן חנן היו אדומים.
    כאשר זוכרים שלאדם כמו ח"כ מיכאל בן-ארי יש דוקטורט בהיסטוריה של עם ישראל על התקופה המדוברת, זה בהחלט יכול לרמוז שלאנשים שמקדמים את הרעיונות הללו יש את התקדים הזה בראש..

  13. רני Says:

    הפלחים שהיו יהודים.
    נושא האיסלמיזציה של אוכלוסיות אוטכטוניות מוכר וידוע. כאן לא צריך את זנד. האיסלום של האוכלוסיות הנוצריות של דרום ערב, מצרים, נוביה, סודאן, ובכלל צפון אפריקה הנו מקרה ידוע. גם הנוכחות המוסלמית ביוגוסלוויה לשעבר היא בחלקה המרה. בשנות העשרים כאשר בוצע הניקוי האתני הגדול בתורכיה מספר כפרים יונים התאסלמו כאחד. בגלל הרגישות לעניין יהודי ( ציונות, ישראל, הייתה או לא הייתה גלות וכ"ו) שמשבשת דיון חסר פניות המודל הטוב ביותר בארץ-ישראל- פלשטין, הנו סיפור השומרונים. מהספרות השומרונית, משמות משפחה, ממסורות בע"פ וממצאים ארכיאולוגיים נראה שחלק לא מבוטל מיושבי הכפרים בהר שכם הנם ממוצא שומרוני. ניתן בהסתיגויות רבות להשליך תופעה כללית זו על מוצא יהודי של חלק מהתושבים המוסלמים שהיו בארץ-ישראל בראשית המאה התשע עשרה. אחר כך נשטפה הארץ בגלי מהגרים, למשל ב 1880 היו באיזור ( סוריה, לבנון, ירדן, ישראל, פלשטין ) עשרות כפרים של מהגרים מהקוקז, צפון אפריקה ובוסניה. ולפחות ארבעה שבטי נודדים טורכמניים – כלומר דוברי שפות תורכיות. רוב אלו נטמעו כמעט לחלוטין באוכלוסיה המקומית תוך כדי מאה השנים שעברו. גם העברת הארמנים, שאח"כ חלקם פעיל, חלקם נטמע וחלקם היגר, ללבנון ע"י הצרפתים היא חלק מהסיפור של שינויי אוכלוסיה רק במאות השנים האחרונות. המרד העכשווי בסוריה החל בחוראן אחד האיזורים הכי עניים במזה"ת, מוצא החורנים שהגרו בהמוניהם לארץ-ישראל פלשטין עד 1946. אז מה אם בתוך התבשיל הזה כמה מוסלמים פלשתינים נושאים גנים יהודים מובהקים, לדעתי זה לא אומר כלום חוץ מנושא למחקרים גנטיים מענינים, אם יש מענקי מחקר.

  14. רועי Says:

    החיטוט הגנטי במוצאם של הפלסטינים לא כזה מעניין לטעמי, אבל רעיון המדינה האחת והלא-לאומית, הוא לדעתי רעיון מוצלח מאוד. כלומר, אלהרר ושותפיו פותחים את הלאום היהודי כך שיכיל גם את הלאום הפלסטיני ובכך למעשה מבטלים את משמעותו. זה לדעתי דווקא לא אמור להיחשב ריאקציוני.

  15. דוקטורנטים מכון בן צבי Says:

    אני מניחה שזה כבר לא רולוונטי אבל בכל זאת. כתבת: "כל מי שמחויב לערכי הנאורות צריך לתמוך בפתרון פשוט: מדינה דמוקרטית לא-אתנית ובעיקר חילונית בין הים לירדן."

    נכון אבל העניין הוא שפלסטין או ארץ ישראל לא הייתה מעולם, ועדיין אינה, אי בודד ומבודד. היא חלק קטן מאזור ערבי שלם שכלל לא נוכח בכל הניתוחים שאתה מזכיר – כולל הביקורת עליהם. ניתוחים אלו לא מבינים את העובדה הפשוטה הזו ומכאן שלא לוקחים אותה בחשבון. ראה למשל ניתוח מרקסיסטי-מזרחי של אוטתה השאלה בדיוק (גם אם ארוך מידי ואולי ז'רגוני שלא לצורך) :

    http://www.middle-east-studies.net/?p=9435

  16. נתן קורש מדרך עוז נתן קורש Says:

    רעיון מוצלח מאו

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s


%d בלוגרים אהבו את זה: